Alexander Shorokhoff 

Η V-Watches IKE είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Alexander Shorokhoff στην Ελλάδα και Κύπρο

Όταν μια εταιρεία έχει το όνομα του ιδρυτή της, δεν μπορεί παρά και η ιστορία της να ταυτίζεται με την βιογραφία του. Ο Alexander Shorokhoff γεννήθηκε στη Μόσχα το 1960. Από παιδί εκδήλωσε το ταλέντο του στη μηχανική, στη ζωγραφική και στο σχέδιο. Σπούδασε μηχανολογία και άρχισε τη σταδιοδρομία του σε κρατική κατασκευαστική εταιρεία. Σύντομα έγινε διευθυντής στο τμήμα μηχανολογίας, ενώ στη συνέχεια διηύθυνε ολόκληρη την εταιρεία. 

Το 1988, άρχισε να ασχολείται με την πολιτική και έγινε αρχηγός της οργάνωσης νεολαίας σε μια από τις επαρχίες της Μόσχας. Μάλιστα, το 1991, επιλέχθηκε από τον Michael Gorbachev ως ένα από τα 20 προοδευτικά στελέχη που θα προωθούσαν την Περεστρόικα. 

Στις αρχές της δεκαετίας το ’90, ο Alexander Shorokhoff εγκαθίσταται στη Γερμανία και αναλαμβάνει την αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ωρολογοποιίας “Poljot”.

Το 2002 ιδρύει δικό του εργοστάσιο ωρολογίων στη Βαυαρική πόλη Alzenau και σύντομα τα ρολόγια Alexander Shorokhoff ανέρχονται σε υψηλή κατηγορία ως προς την ποιότητα, αλλά και ως προς την τιμή τους. Η μάρκα παίρνει το όνομα του ιδρυτή του: Alexander Shorokhoff Uhrenmanufaktur GmbH. Το διπλό «f» στο επώνυμο του Alexander είναι δεικτικό της ρώσικης καταγωγής του, την οποία προβάλλει τόσο στα ονόματα των μοντέλων του όσο και στον σχεδιασμό τους.

Τα ρολόγια Alexander Shorokhoff κατασκευάζονται στη Γερμανία, έχουν ωστόσο έντονες ευρωπαϊκές και ρώσικες επιρροές. Τα σχέδιά τους είναι εμπνευσμένα την ευρωπαϊκή Τέχνη και το ρωσικό καλλιτεχνικό κίνημα Avantgarde (Ρωσική Πρωτοπορία), το οποίο διαμόρφωσε τη Σύγχρονη Τέχνη, Αρχιτεκτονική και γενικότερα το Σχέδιο. Έτσι τα ρολόγια Alexander Shorokhoff έχουν προκλητικό και πολωτικό σχεδιασμό, που δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα κάνουν να ξεχωρίζουν και είναι ιδιαίτερα αγαπητά τόσο στο ανδρικό όσο και στο γυναικείο κοινό. 

Το 2012 η εταιρεία γιόρτασε 20 χρόνια δυναμικής παρουσίας στον κόσμο της ωρολογοποιίας και ανανέωσε τη δέσμευσή της απέναντι στους εραστές του ρολογιού: να συνεχίσει να κατασκευάζει ποιοτικά, και μοναδικόύ σχεδιασμού ρολόγια.  

Alexander Shorokhoff Avantgarde Collection

Η πιο ξεχωριστή συλλογή του brand έχει το όνομα Avantgarde και περιλαμβάνει ανδρικά και γυναικεία ρολόγια. 

Η σειρά Avantgarde έχει κατασκευασθεί για ανθρώπους για τους οποίους “προκλητικότητα” σημαίνει πρόκληση για δημιουργικότητα: για όσους θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν ένα ρολόι με μοναδικότητα παρά ένα τυποποιημένο ρολόι που σήμερα προσφέρουν οι περισσότερες άλλες μάρκες.

Κύριο χαρακτηριστικό της σειράς Avantgarde είναι ο αριθμός 60 που κοσμεί το καντράν τους (εκτός του ArabianPearls και του Byzantium). Το 60 δεν είναι τυχαίος αριθμός. Εκτός από το ότι σηματοδοτεί τη λήξη μιας ώρας και την αρχή της επόμενης, τον συναντάμε σε σημαντικούς αρχαίους αλλά και σύγχρονους πολιτισμούς. 

Οι Βαβυλώνιοι για παράδειγμα είχαν εξηνταδικό σύστημα αρίθμησης, ενώ για τους Κινέζους ο αριθμός 60 καθορίζει τους κύκλους του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από την ξεχωριστή αισθητική τους, τα ρολόγια Alexander Shorokhoff κατασκευάζονται από άριστης ποιότητας υλικά, το φινίρισμα των οποίων γίνεται από τους έμπειρους τεχνίτες της εταιρείας, ενώ η επεξεργασία και η διακόσμηση, των κατά κανόνα ελβετικών μηχανισμών, γίνονται και αυτά στα εργαστήριά της. 

Εκτός από τους χρονογράφους και τα εξαιρετικά ρολόγια Regulator και Chrono Regulator, η συλλογή Avantgarde περιλαμβάνει θεματικά μοντέλα με εντυπωσιακή αισθητική. Συγκεκριμένα, το ρολόι που είναι αφιερωμένο στο Βυζάντιο έχει ως βασικό μοτίβο το μαίανδρο στη μινουτιέρα. 

Το ρολόι με θέμα τη Βαβυλώνα προβάλλει τον ζωδιακό κύκλο στο καντράν, ενώ το Arabian Pearls είναι εμπνευσμένο από το Dubai και το Abu Dhabi. Τέλος, η συλλογή περιλαμβάνει έναν χρονογράφο που έχει κατασκευασθεί ειδικά για αριστερόχειρες με την κορώνα και τα buttons τοποθετημένα στην αριστερή πλευρά της κάσας

Alexander Shorokhoff στα German Design Award 2014

Το εμβληματικό μοντέλο της συλλογής Alexander Shorokhoff Avantgarde, το Miss Avantgarde, επιλέχθηκε ως υποψήφιο για τα Γερμανικά Βραβεία Design 2014 στην κατηγορία Lifestyle.  

Πρόκειται για ένα διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνεται από το Γερμανικό Συμβούλιο Design. Περιλαμβάνει δέκα κατηγορίες και για τη βαθμολογία λαμβάνονται υπόψη κριτήρια όπως η ποιότητα του σχεδιασμού, το επίπεδο της καινοτομίας, η λειτουργικότητα και η εργονομία του αντικειμένου.

Το μοντέλο Miss Avantgarde επιλέχθηκε να είναι υποψήφιο στην κατηγορία Lifestyle λόγω της ξεχωριστής αισθητικής του, που είναι άψογη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Το εντυπωσιακότερο στοιχείο του, το καντράν, είναι εμπνευσμένο από τη ρώσικη σύγχρονη τέχνη. Κοσμείται με σπείρες, κύκλους και γραμμές, ενώ φέρει έντονα χρώματα που το κάνουν ακόμη πιο ελκυστικό. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από το καντράν το χαρακτηριστικό στοιχείο της συλλογής, ο αριθμός 60. 

 

www.alexander-shorokhoff.de